Βιβλιοπροτάσεις: «Μετά από δέκα χρόνια: Η δυναμική του ευρώ» – Ένα σοσιαλιστικό μανιφέστο στην μετά-Μαρξ εποχή

Standard

Giannos

Διαβάζοντας τα άσχημα νέα για τον λαρτζ πρώην υπουργό μας Γιάννο Παπαντωνίου (Σε δίκη για κακούργημα το ζεύγος Παπαντωνίου για τη λίστα Λαγκάρντ), θυμηθήκαμε τον κομβικό ρόλο που έχει παίξει αυτός ο εκλεκτός ευπατρίδης της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αυτός ο αδάμας του σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο. Όχι, δεν αναφερόμαστε στο έργο, το χειροπιαστό έργο, που άφησε σε οποίο υπουργείο ηγήθηκε.  Μόνο τα ονόματα των υπουργείων αρκούν για να καταλάβει και ο πλέον αδαής τι εννοούμε:

  • Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – Ισχυρό νόμισμα, ασύλληπτα swaps, όραμα, προοπτική για νέους, γέρους και παιδιά
  • Εμπορίου – γροθιά στο κατεστημένο των καρτέλ
  • Εθνικής Αμυνας – ισχύς, ετοιμότητα, αποτροπή με κανόνια, τανκς και υποβρύχια τελευταίας τεχνολογίας (ολίγον γκέη, γέρνουν).

Οχι, φίλε αναγνώστη. Αναφερόμαστε στην άλλη μεγάλη παρακαταθήκη του Γιάννου: στο πλούσιο συγγραφικό έργο που ποδηγετεί την ανάπτυξη της χώρας, που εκθρέφει μελλοντικούς στέιτσμεν ανάλογου κύρους με τον Γιάννο, διδάκτορα του ξακουστού Κέιμπριτζ.

Ο Γιάννος, που λες φίλε αναγνώστη, συμμετείχε σε ένα συλλογικό πόνημα απαράμιλλης επιστημοσύνης και, ας μη το κρύβουμε, αισθητικής.  Το 2010, όταν όλοι έτρεχαν να σώσουν τα λεφτά τους και τις επενδύσεις τους, ο Γιάννος στεκόταν αγέρωχα στο μάτι του πολιτικοοικονομικού κυκλώνα και επένδυε στο μέλλον της πατρίδας και του σοσιαλισμού.  Σε συνεργασία με άλλες εξέχουσες προσωπικότητες, εξέδωσε απο κοινού μια οικονομική ανάλυση τεραστίου κύρους.  Μιλάμε για τον τόμο «Μετά από δέκα χρόνια: Η δυναμική του ευρώ» (να και το εξώφυλλο, μη και σας πουλήσουν τίποτε επιτήδειοι κανένα φυλλάδιο με τα άπαντα του Τσίπρα και σας πιάσουν Κώτσο), χρυσόδετο και καλαίσθητο απαύγασμα σοφίας που πρέπει να κοσμεί όλες τις βιβλιοθήκες (και τις παιδικές).

Μεγάλα μυαλά συνεισέφεραν.  Διαβάστε: Laurent Fabius, Nicolette Kressl, Γιάννος Παπαντωνίου καιαιαιαιαι Γιάννης Στουρνάρας! Στην προνομιακή, τζαμπαντάν λέμε, τιμή των 8,52 ευρώ, μπορείς, φίλε αναγνώστη να φτάσεις στο επόμενο επίπεδο.  Να καταλάβεις γιατί το ευρώ είναι ευλογία και γιατί λεφτά υπάρχουν.

Αντιγράφουμε απο την μεστή νοήματος περιγραφή του βιβλίου:

«Στο βιβλίο αυτό οι Laurent Fabius, Nicolette Kressl, Γιάννος Παπαντωνίου και Γιάννης Στουρνάρας αποτιμούν την δεκαετή εμπειρία του Ευρώ και προτείνουν δόκιμες λύσεις προκειμένου η Ευρωζώνη να αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή και ευρωστία. Στη συζήτηση φωτίζονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις της Γαλλικής και της Γερμανικής Σχολής όσο και η άποψη της Ελλάδας, μιας μικρής χώρας-μέλους της Ευρωζώνης η οποία αντιμετωπίζει ιδιαίτερα έντονα δημοσιονομικά προβλήματα, τα οποία θα είχαν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις χωρίς την προστασία που της παρέχει η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα προτείνεται ένας οδικός χάρτης ανάταξης της οικονομίας της με δεκαετή ορίζοντα. Και οι τέσσερις συμμετέχοντες συμφωνούν ότι η εισαγωγή του Ευρώ ήταν επιτυχής, με ιδιαίτερα οφέλη για τις μικρές, περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης, ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσης«.

Λόγια βάλσαμο για την ψυχή του ταλαιπωρημένου Έλληνα από κάποιους που πραγματικά νιώθουν την αγωνία του μεροκαματιάρη και του άνεργου: του Γιάννου που τη βγάζει με τρεις κι εξήντα (ας έχει χάρη η συζύγος που τον στηρίζει με κάτι ψιλοοικονομίες σε κάτι λογαριασμούς όψεως) και του Φαμπιούς που έχει μια ψωροπεριουσία 6 εκατομμυρίων ευρώ με διαμέρισμα στο Παρίσι αξίας 2,7 εκ. ευρώ και δυο εξοχικά τύπου Ψακούδια-σαν-τη-Χαλικιδική-δεν-έχει στη Νορμανδία και την Αριέζ (The Economist).  Για το δε Στρουρνάρα, τι να πούμε;  Γνωστοί και τιμημένοι οι αγώνες του για την εργατιά (ΕΝΦΙΑ, κλπ.).

Φάε ευρώ, Έλληνα, και αγωνίσου για το σοσιαλισμό!  Θα μας βρεις όλους στο μετερίζι με αρχηγό τον Γιάννο και βαστάζο του τον Φαμπιούς.  Ο Στουρνάρας θα κόβει εισιτήρια.

Αφήστε την παραγγελία σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s