Συμβουλές επιχειρηματικότητας – Επεισόδιο 1ο: Φροντιστήριο

Standard

Φίλοι και αναγώστες, ξεκινάμε σήμερα μια νέα ενότητα στο μπλογκ μας: συμβουλές προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Για να νικήσουμε όλοι μαζί την κρίση, την ακρίβεια, την ανεργία.  Για να κατακτήσουμε όλοι μαζί την ανάπτυξη!

Πρώτος καλεσμένος μας ο κύριος Προκόπης Νταχτιρντής, ιδιοκτήτης της εταιρείας κουφωμάτων, θωρακισμένων, εσωτερικών, μεταλλικών πορτών και φύλλων, «Ο Τσέλιγκας»,  5ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Πρέβεζας-Φιλιππιάδας.

Διάσημες οι πόρτες του Κου Νταχτιρντή (φωτό αρχείου)

Ο Κος Νταχτιρντής πρωτοπορεί στο χώρο του κουφώματος με τις ριζοσπαστικές του ιδέες που έχουν ανεβάσει τον τζίρο του κατά 40% (!) εντός 9 μόλις μηνών.  Διαβάστε τη συναρπαστική μαρτυρία του Κου Νταχτιρντή.

«Είμαστε μια μικρή επιχείρηση με 3 – πλέον – υπαλλήλους.  Τα προιόντα μας είναι εντόπια, σπαραταράνε φεσκάδα (σ.σ. Made in China).  Οι πόρτες μας είναι ξακουστές.  Έχουμε πουλήσει πόρτες σε σπίτια, επιχειρήσεις, μάντρες, μοναστήρια, μπουρδέλα, γραφεία βουλευτών.  Μας ξέρουν όλοι στους Νομούς Άρτας, Πρεβέζης, Αιτωλία-Ακαρνανία.  Τα διαφημιστικά μας φτάσαν μέχρι το Αγρίνιο.  Μέχρι το 2009 κάναμε δουλειές με φούντες, κυρίως το υποκατάστημα Καλαμάτας.

Υπάλληλος του υποκαταστήματος Καλαμάτας

Μας χτύπησε όμως η κρίση.  Μαγαζια κλείσανε, βουλευτές εξαφανίστηκαν, μπουρδέλα έπεσαν σε αχρηστία με τις υπαλλήλους να φεύγουν στην Αλβανία  για να βγάλουν τα προς το ζην.  Ο τζίρος μας έπεσε κατακόρυφα.  Κάναμε προσφορές, κάναμε χάπενιγκς, μέχρι μπαλέτα φέραμε, στο καρναβάλι του Ρίο (σ.σ. Πάτρας) πήγαμε, αλλά δεν είδαμε βελτίωση.  Έπρεπε να περικόψω το προσωπικό.  Με πόνο καρδιάς, άφησα τη Βούλα, τη Σουλτάνα και την Βιβή, την νταρντάνα στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών (στο πίσω δωμάτιο), να φύγουν.  Τα φέρναμε βόλτα πολύ δύσκολα.

Στράφηκα στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης για βοήθεια.  Τους είπα, μια ζωή ΠΑΣΟΚ ψήφιζα, στο παρελθόν κάτι ψωροεπιδοτήσεις έχω πάρει μόνο, πρέπει να με βοηθήσετε, έχω κάνει αγώνα για το Κίνημα (σ.σ. το 2012 ψήφισε Χρυσή Αυγή).  Με τα παρακάλια, κατάφερα να μπω σε ένα πρόγραμμα για την Επιχειρηματικότητα της Υπαίθρου, το «Entrepreneurs με Γκλίτσα».

Πρώην φοιτήτρια του προγράμματος δίπλα σε θεριζοαλωνιστικό όχημα

Έκανα φροντιστήρια για να ανοίξουν οι επιχειρηματικοί μου ορίζοντες.  Έκανα και νετγουόρκιν (σ.σ. τάβλι σε καφενείο) με αρκετή επιτυχία.

Πατριώτες επιχειρηματίες σε συνέδριο για τη διάδοση νέων τεχνολογιών

 

Τελικά, το πήρα το πτυχίο.  Η αλήθεια είναι, με την τρίτη προσπάθεια (σ.σ. έβαλε βύσμα). Και αποφάσισα να βάλω σε δράση την καινούρια μου γνώση και εμπειρία.  Αλλά δεν είχα ιδέες.  Όσο κι αν προσπάθησα. Η επιφοίτηση όμως τελικά ήρθε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάξιμου Γραικού, μεγάλη η χάρη του, μια Κυριακή.  Διαπίστωσα ότι υπάρχει χρήμα αν πάρουμε το δρόμο του Κυρίου και μάλιστα τις Κυριακές.   Σκέφτηκα λοιπόν, γιατί να κάθονται οι πόρτες μου μόνες τους και να αραχνιάζουν και να έχω το μαγαζί κλειστό τις Κυριακές;  Το λοιπόν, ανέλαβα πολυεπίπεδη δράση:

(α) Έβαλα και μου έφτιαξαν μια πινακίδα που λέει «Φροντιστήριο» και την ανεβάζω έξω από το μαγαζί κάθε βράδυ Σαββάτου

(β) Ήρθα σε επαφή με το τοπικό παράρτημα Μαρτύρων του Ιεχωβά.  Τους έκανα δύο παρουσιάσεις (έμαθα Πάουερπόιντ στη Σχολή) και πέρασα από συνέντευξη μέχρι να τους πείσω να συνεργαστούμε.

Το λοιπόν, εδώ και 9 μήνες, τους νοικιάζω, Κυριακές και αργίες, το μαγαζί με τις πόρτες.  Βάσει του εκπαιδευτικού προγράμματος που έχει εκπονήσει η Εταιρεία «Σκοπιά», Μάρτυρες από 20 εώς 55 ετών έρχονται στο φροντιστήριό μας για εκπαιδευτούν  στην τέχνη του χτυπήματος κουδουνιού και να κάνουν προπόνηση τις περιόδους αιχμής (σ.σ. τέλος του μήνα, που συμπίπτει με τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων).

Στέκονται λοιπόν οι μαθητές μπροστά στην πόρτα ενώ ο εξεταστής βρίσκεται από την πίσω πλευρά.  Χτυπούν τη πόρτα και ο εξεταστής τους δίνει διάφορες δικαιολογίες για να μην ανοίξει και οι μαθητές πρέπει να είναι ετοιμόλογοι για να συλλέξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες δωρεές.

Απόφοιτοι του φροντιστηρίου με επαγγελματική αμφίεση εν ώρα εργασίας

Σε 9 μήνες ο τζίρος μας έχει ανέβει 40% και έχουμε πλέον μαθητές από Ιταλία, Γαλλία, Ουζμπεκιστάν.  Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κο Βενιζέλο που δημιούργησε το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης και μας βοήθησε να ορθοποδήσουμε και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας.  Επίσης πιστεύω ότι η χώρα δε χρειάζεται εκλογές και ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο».

Ευχαριστούμε τον Κο Νταχτιρντή για την συμμετοχή του και του ευχόμαστε καλή επιχειρηματική συνέχεια και συμφωνούμε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας την άλλη εβδομάδα με περισσότερες συμβουλές για ανάπτυξη και κερδοφορία για το καλό της πατρίδας.  Αλλιώς θα μας πάρουν οι κομμουνιστές τα σπίτια.

4 responses »

  1. Είναι συγκλονιστική ιστορία.Ενα τεράστιο μπράβο για την κατάθεση ψυχής κ προσπάθειας αυτού του κυρίου.

    Μου αρέσει!

    • Πραγματικά και η συντακτική μας ομάδα συγκλονίστηκε συθέμελα. Ετοιμάζουμε εκδρομή συμπαράστασης στο υποκατάστημα Καλαμάτας

      Μου αρέσει!

Αφήστε την παραγγελία σας

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s